Vlinderen van een betonvloer voor de werkplaats

Bij het vlinderen van een betonvloer voor de werkplaats werken we toe naar een homogene en fijne bovenlaag. Deze bovenlaag wordt gerealiseerd door het naar beneden duwen van de zwaardere delen van het beton. Dit zogenaamde vlinderen doen we met behulp van machines, die van onderen zijn voorzien van metalen schijven en spanen. De machine helpt met het bereiken van het gewenste afwerkingsniveau. Na het vlinderen van de betonvloer moet de betonvloer drogen. In deze fase kan de betonvloer ook worden geïmpregneerd.

Bull Schuimbeton

De voorbereiding

Het proces van het leggen van een betonvloer voor een werkplaats duurt in ieder geval 12 uur. De exacte duur van het maken van een betonvloer hangt af van de omstandigheden. Voordat de vloer wordt gestort, is er gezorgd voor een constructieberekening, is de bekisting klaargemaakt en zijn de betonmatten op de ondervloer aangebracht. Bij een vloer met vloerverwarming werken we met een dubbele bewapening.

Het storten van de betonvloer

Het beton dat wordt gestort, heeft een samenstelling die is afgestemd op de weersomstandigheden en andere externe invloeden. Bij een inrit op een helling worden bijvoorbeeld andere viscositeitseisen gehanteerd dan op een vlakke ondergrond. De samenstelling van het beton is vastgelegd in een code. Deze code bevat zaken zoals de milieuklasse, de sterkte van het beton, de hoeveelheid in kubieke meter en de korrelgrootte. In de winter kiezen we ervoor om extra Portland aan de betonmix toe te voegen, zodat de betonvloer sneller droogt. 

De betonvloer schuren

Zo’n vier tot vijf uur na het storten van een betonvloer kunnen we de vlindermachines aanzetten. Vlinderen bestaat uit schuren en polijsten. De grove delen van het beton worden met behulp van dikke metalen schijven naar beneden geduwd. Nadat er twee tot drie keer met de vlindermachine is geschuurd, is de vloer klaar. Op dit moment kan de vloer ook nog gepolijst worden. 

Het polijsten van de vloer

Bij het polijsten van de vloer zorg je ervoor dat de bovenste laag van het beton verder verdicht en ook dat de laag als geheel gladder wordt. Het polijsten van het beton wordt gedaan met behulp van spatels. Deze spatels zijn onder de machines bevestigd. Het polijsten van de vloer is niet in alle situaties nodig; dit hangt echt af van hoe de vloer gebruikt gaat worden.

Een harde en vloeistofdichte vloer

Het toepassen van zogenaamde curing helpt om de betonvloer vloeistofdicht en hard te maken. Curing is een vloeistof die geleidelijk over de vloer wordt verspreid om zo te zorgen voor een toplaag van kunststof. Een alternatieve manier om de toplaag van de vloer harder te krijgen is het aanbrengen van kwarts. Kwarts worden na het schuren over het oppervlak verdeeld. Dit is vooral voor industrievloeren of vloeren in garagebedrijven of een werkplaats interessant. 

Het gebruik van machines

De machine die we gebruiken voor het vlinderen van betonvloeren zijn steeds compacter geworden. Het voordeel van deze ontwikkeling is dat de machines en de techniek van het vlinderen ook steeds interessanter worden voor kleinere bedrijven en particulieren. Het vlinderen gebeurt tot op de dag van vandaag gedeeltelijk met de hand, omdat de hoekjes niet bereikt kunnen worden met de machine. Het gebruik van de handspatels heeft qua resultaat hetzelfde effect als het gebruik van machines, al kost het wel wat meer moeite. Hydraulische machines worden gebruikt voor het opschuren van grote vloeroppervlakken. Het voordeel hiervan is dat er meer druk gegenereerd wordt, wat zorgt voor een beter eindresultaat. 

Specialist in het vlinderen van een betonvloer voor een werkplaats

Bij Bull Betonwerken zijn we specialist in het vlinderen van betonvloeren. Omdat we dit al jaren doen, hebben we hier veel ervaring mee. We hebben klanten in zowel Nederland als België. Het vlinderen van betonvloeren is echt specialistenwerk en wij hanteren dan ook de NEN 2747-norm. Daarnaast zijn we ook een erkend leerbedrijf dat VCA-gecertificeerd is. Het opleiden van onze mensen doen wij zelf, zodat alle kennis en ervaring ook binnen ons bedrijf blijft. Bij ons kunt u rekenen op een op maat gemaakte offerte en persoonlijk en deskundig advies.

Bull Betonwerken
0
Bedrijfsvloeren
0
Garagevloeren
0
Kelders
0
Funderingen
0
Schuimbeton