Betonvloer vlinderen

Het vlinderen van een betonvloer zorgt ervoor dat de grovere, zwaardere delen van het beton naar onderen worden geduwd en er een fijne, homogene bovenlaag ontstaat. Dat vlinderen doen we met machines, die aan de onderzijde zijn voorzien van metalen schijven of spanen. Hiermee kunnen we precies het gewenste afwerkingsniveau realiseren. Na het vlinderen is de betonvloer klaar om te drogen of kan het oppervlak nog worden geïmpregneerd.

Bull Schuimbeton

Voorbereidingen

We beginnen al vroeg. Het gehele proces van maken van een betonvloer duurt minimaal 12 uur, afhankelijk van de omstandigheden. Voor het storten zijn alle voorbereidingen getroffen. Er is een constructieberekening gemaakt, de bekisting is klaar en de betonmatten liggen op de ondervloer. Als er sprake is van vloerverwarming, wordt dubbele bewapening gebruikt. Ook weten we hoe dik de vloer moet worden. Al deze voorbereidende werkzaamheden kunt u zelf regelen, maar ook door Bull betonwerken laten verzorgen.

Storten van de betonvloer

Het beton dat we storten, heeft een samenstelling die is aangepast op de weersomstandigheden en de toepassing. U kunt zich voorstellen dat we voor een inrit op een helling een andere viscositeit hanteren dan op een vlakke ondergrond. Welk beton we precies gebruiken, noteren we in een code. Hierin zijn de hoeveelheid in m3, de sterkte, de milieuklasse, viscositeit en de korrelgrootte opgenomen. In de winter voegen we extra Portland aan de betonmix toe, zodat de vloer sneller droogt.

Schuren

Nadat de vloer is gestort, kunnen na 4 tot 5 uur de vlindermachines erop. Eigenlijk is vlinderen een verzamelnaam voor twee verschillende werkzaamheden: schuren en polijsten. Bij het schuren zijn de machines voorzien van dikke metalen schijven, die ervoor zorgen dat de grove delen in het beton naar beneden worden geduwd. Dit schuren doen we twee tot drie keer. Daarna is de vloer geschikt voor verschillende doeleinden, maar het kan wenselijk zijn om het oppervlak nog te polijsten.

Polijsten

Het polijsten van de vloer zorgt ervoor dat de bovenste laag betonpap verder verdicht en gladder wordt. Polijsten doen we met spatels, die onder machines zijn bevestigd. Polijsten is niet altijd noodzakelijk en afhankelijk van het gebruik van de vloer.

Extra afwerking

Om een betonvloer harder en vloeistofdicht te krijgen, passen we curing toe. Dit is een vloeistof die over de vloer wordt verdeeld en zorgt voor een kunststof toplaag. Een andere manier om de bovenlaag van de vloer harder te krijgen, is het toevoegen van kwarts. Dit wordt na het storten, vlak voor het schuren, over het oppervlak uitgestrooid. We passen dit vooral toe bij vloeren voor de industrie, constructiehallen en garagebedrijven.

Machinepark

De machines waarmee we de betonvloer vlinderen, zijn steeds compacter geworden. Dat maakt de techniek ook geschikt voor kleinere bedrijfsruimten en zelfs woningen. Nog steeds kunnen we niet het gehele oppervlak machinaal vlinderen en doen we de hoeken met de hand. Daarvoor gebruiken we spatels, die hetzelfde effect hebben als de vlindermachines. Het kost alleen wat meer spierkracht. Voor het opschuren van grote oppervlakten gebruiken we hydraulische machines. Deze kunnen extra veel druk genereren, wat ten goede komt aan het eindresultaat. Daarnaast zijn ze minder belastend voor onze werknemers.

Specialist in betonvloer vlinderen

Bij Bull Betonwerken zijn we gespecialiseerd in het vlinderen van een betonvloer. We doen dit al jaren. Onze vloeren liggen door heel Nederland en België. Vlinderen van een betonvloer is specialistenwerk, waarbij we de normen van NEN 2747 hanteren. We zijn VCA-gecertificeerd en een erkend leerbedrijf. Ook onze eigen mensen leiden we zelf op, zodat alle kennis en ervaring binnen ons bedrijf terugkomt op de werkvloer. U krijgt deskundig advies en een op maat gemaakte offerte, waarin we alles wat we afspreken, ook altijd nakomen.

Bull Betonwerken
0
Bedrijfsvloeren
0
Garagevloeren
0
Kelders
0
Funderingen
0
Schuimbeton