Schuimbeton
Schuimbeton is een duurzaam en energiebesparend bouwmateriaal, dat steeds vaker wordt toegepast om woningen te verduurzamen. Het bestaat uit cement, water en een schuimmiddel. De grote hoeveelheid luchtbellen in schuimbeton zorgt voor een lichte, sterke constructie. Om schuimbeton nog sterker te maken, kunnen vezels worden toegevoegd. Schuimbeton bestaat uit natuurlijke grondstoffen en is volledig recyclebaar.
Eigenschappen van schuimbeton
De unieke samenstelling van schuimbeton zorgt ervoor dat het bijna net zo sterk is als regulier beton. Het is alleen veel lichter. De luchtbellen zorgen ervoor dat schuimbeton een sterk isolerende werking heeft. Stilstaande lucht isoleert immers warmte, zoals in een spouwmuur of bij dubbel en triple glas. Een andere eigenschap van schuimbeton is dat het volledig opvult en ruimtes dus afsluit voor lucht en vocht. Ideaal bij vloerisolatie. Schuimbeton is, als het eenmaal is uitgehard, ongevoelig voor temperatuur. Het materiaal is dus ook vorstbestendig.
Toepassingen van schuimbeton
In de bouw kan schuimbeton voor verschillende doeleinden worden toegepast. Het biedt een volumineuze en stabiele fundering voor bouwwerken en wegen. Het kan als afdichting van bijvoorbeeld rioolkanalen worden gebruikt. Binnen de woningbouw en renovatie wordt schuimbeton steeds vaker toegepast om vloeren te isoleren. Door de kruipruimte onder een vloer te vullen met schuimbeton, ontstaat een lucht- en waterdichte, stabiele ondergrond waarop een nieuwe vloer kan worden afgewerkt.
Schuimbeton en vloerverwarming
Een ondergrond van schuimbeton is ideaal voor het aanleggen van vloerverwarming. De hoge isolatiewaarde van schuimbeton zorgt voor een optimale warmteoverdracht naar de topvloer. Schuimbeton wordt altijd vlak en waterpas afgewerkt. Nadat het is uitgehard, kan de vloerverwarming met behulp van matten er rechtstreeks op worden aangebracht. Daarna kan de vloer verder worden afgewerkt met een afwerkvloer (meestal een anhydrietvloer) en eindvloer.
Type vloeren met schuimbeton
Schuimbeton is geschikt voor elk type vloer. Het kan ook exact op de gewenste afwerkhoogte worden gebracht. Nadat het schuimbeton is uitgehard kan er op de afwerkvloer hout, PVC, laminaat, plavuizen, tapijt of beton ciré worden aangebracht. Schuimbeton maakt de ondergrond stabiel, vocht- en luchtdicht, dus er is geen werking vanuit de ondergrond. Bij het toepassen van vloerverwarming zijn hout, laminaat en tapijt minder geschikt.
Storten van schuimbeton
Schuimbeton is een gemakkelijk verwerkbaar bouwmateriaal. Het wordt getransporteerd met een betonmixer. Op locatie wordt het schuimbeton door 2” slangen met een betonpomp naar de stortplek gepompt. Deze slangen zijn tot wel 100 meter lang. Verticaal kan een betonpomp het schuimbeton tot 25 meter omhoog pompen. De betonmixer kan meestal dus gewoon aan de weg blijven staan. Door middel van een schuiminjectiesysteem in de transportleiding wordt het schuim geïnjecteerd en intensief gemengd en vervolgens naar de werkplek verpompt. Het resultaat is een constante kwaliteit. Nadat alle ruimtes zijn gevuld is geen nabewerking meer nodig en is het schuimbeton na enkele dagen – afhankelijk van de omstandigheden – uitgehard.
Dikte van schuimbeton
Hoe dik de schuimbetonlaag wordt in de woning, is afhankelijk van de diepte van de kruipruimte en de dikte van de afwerkvloer. Als u die beide maten heeft en weet hoe groot het oppervlak van de woonlaag is, dan kunt u zelf uitrekenen hoeveel kuub schuimbeton ongeveer nodig is. Schuimbeton kan per laag maximaal 60cm dik zijn. Is de ruimte dieper, dan wordt schuimbeton in meerdere lagen opgebracht.
Droogtijd van schuimbeton
Normaal gesproken is schuimbeton na enkele dagen beloopbaar. Natuurlijk is dat afhankelijk van de laagdikte, de ondergrond en de omstandigheden in de omgeving. Met droog zomerweer en veel ventilatie is het schuimbeton sneller droog dan als het buiten koud en vochtig is. Op droge zandgrond hard schuimbeton sneller uit dan op een vochtige kleibodem.
Huis verduurzamen met schuimbeton
Oude vloeren, zoals een houten of steenachtige vloer worden vaak aangetast door vocht. In veel gevallen ligt de oorzaak in de kruipruimte. Schuimbeton biedt dan een prima oplossing voor renovatie of vervanging van de vloer. Nadat de complete vloer en de balken zijn verwijderd, kan de kruipruimte met het schuimbeton worden gevuld. Daarmee is niet alleen de ondergrond gestabiliseerd, maar neemt ook de isolatiewaarde van de vloer enorm toe. Schuimbeton laat geen vocht of lucht door. Een vloer die koud optrekt behoort daarmee definitief tot de verleden tijd.
Isolatiewaarde schuimbeton
Schuimbeton heeft dankzij de gesloten cellenstructuur een isolerende werking. De exacte isolatiewaarde van schuimbeton hangt af van de densiteit van het mengsel, uitgedrukt in kg/m3. Voor een mengsel van 400-500 kg/m3 en een dikte van 35 cm geldt een R-waarde van 3,5 m2K/W. Deze waarde is vergelijkbaar met een laag steenwol van zo’n 14 cm dik.
Verwerken van schuimbeton
De open structuur van schuimbeton zorgt ervoor dat het gemakkelijk en veilig te verwerken is. Je kan het zelfs zagen en het laat zich spijkeren. Mocht het schuimbeton toch moeten worden verwijderd, dan is het dankzij de samenstelling volledig recyclebaar.
Kosten van schuimbeton
De grondstoffen van schuimbeton zijn cement, water en lucht. Dat maakt het een goedkoop isolatieproduct. Ook het aanbrengen van schuimbeton is relatief eenvoudig en dat scheelt veel kosten voor arbeidsloon. Daarnaast is het duurzaam. Normaal gesproken heb je er geen omkijken meer naar en gaat het een leven lang mee. En als je ziet welk effect schuimbeton op de energierekening heeft, is de rekensom snel gemaakt.
Nadelen van schuimbeton
Zijn er ook nadelen te noemen over schuimbeton? Zeker! Als je de kruipruimte isoleert met schuimbeton, is deze ruimte niet meer beschikbaar voor andere doeleinden. Ook moet je eerst alles weghalen en de materialen (laten) afvoeren. Je woning is een aantal dagen niet toegankelijk. Tenslotte moet je schuimbeton altijd afwerken met een afwerkvloer, zoals een cement dekvloer of anhydrietvloer, voordat je de eindvloer kunt aanleggen.